top of page
Search
  • Moderátor

Nový realizačný tím v mužskej extralige

Takmer celé dve sezóny, stál na lavičke Tsunami Ján Purc ako hlavný tréner mužov. Presnejšie od 12. júla 2018 až do konca predčasne ukončenej sezóny 2019/2020. Viedol viac ako 50 zápasov v Slovenskej extralige, kde získal striebornú medajlu a 2. miesto po základnej časti. Taktiež dosiahol triumf na medzinárodnej scéne - 1. miesto na EuroFloorball Cup 2019. Vedenie Záhorskej Bystrice sa ale rozhodlo nepredĺžiť spoluprácu na nadchádzajúcu sezónu s asistentom trénera mužskej reprezentácie. Touto úspešnou štatistikou by sme sa chceli Purcovi poďakovať za odvedenú prácu v klube a zaželať mu veľa šťastia v nasledujúcom pôsobisku a v osobnom živote. Ďakujeme!


Týmto rozhodnutím vyplynula ale nová debata. A to ako zložiť nový realizačný tím. Zohľadňovalo sa veľmi veľa okolností. Zdalo by sa, že nových možností bude veľa. No nebolo tomu tak. Najmä z dôvodu, že terajší káder je natoľko vyspelý a florbalovo skúsený, že nájsť trénerského lídra pre takýto kolektív je veľmi náročne. Zo slovenských vôd až nemožné. Posledné štyri roky v ktorých sa začala v Záhorskej Bystrici najmä v mužskom tíme Tsunami, nová úspešná éra mala zatiaľ jedného spoločného človeka v trénerskom tíme. Bol ním Martin Kubovič. Po jeho návrate z Prahy sa usadil na trénerskej lavičke ako hrajúci tréner a mužský tím ma za tieto štyri sezóny bilanciu 2x zlato 2x striebro a 2 výhry na medzinárodných podujatiach. Dôveru zostaviť nový realizačný tím preto dostal Martin Kubovič, ktorý bude pôsobiť ako hlavná postava na lavičke. S Martinom sme sa porozprávali a zároveň nám predstavil svoj tím na nasledujúcu sezónu mužov.


Martin, hneď na úvod nám predstav tebou zložený nový trénerský tím. Prípadne ako budete mať rozdelené úlohy.

Mnou prvá oslovená osoba bol Jozef Kubaský, ktorý mi posledné roky pomáhal s rôznymi radami hlavne v play-off zápasoch. Preto som rád, že Jozef bude v dôležitých a ťažkých zápasoch na lavičke s nami. Ďalším členom je Jakub Horecký, taktiež ešte aktívny hráč s ktorým som počas zápasov vždy konzultoval rôzne veci. Jakub dlhodobo pôsobí v Tsunami ako tréner a tento rok sa rozhodol dať maximum do svojej hráčskej sezóny preto som rád, že sa môže plne sústrediť na mužskú extraligu. Jakub takisto vedie celú letnú prípravu, ktorú má veľmi premakanú. Ďalší dvaja členovia realizačného tímu sú Marek Valachovič a Martin Vilem. Obaja sa rozhodli verím, že len dočasne prerušiť svoje hráčske kariéry a budú pomáhať pri trénovaní mužského tímu. Obaja by mali pôsobiť pri zápasoch ako klasickí tréneri a mne napomáhať hlavne ich pohľadom ako nehrajúcich osôb na hru. Willy bude mať okrem toho na starosti trénovanie brankárov a napomáhať im pri tréningoch.


Takže realizačný tím s piatimi členmi. To je v Slovenskom florbale celkom rarita.

Áno. Ja verím, že týmto opäť zvýšime už teraz vysoko nastavenú úroveň v Záhorskej Bystrici. Samozrejme z toho dvaja sme stále aktívni hráči. Jozef Kubaský je časovo veľmi vyťažený a ja budem rád ak nám bude pomáhať v dôležitých zápasoch no najmä v play-off. Valach a Willy sú osobnosti s rešpektom voči každému hráčovi a to je veľmi dôležité. Takže sa už veľmi teším na túto spoluprácu.


Toto bude tvoja piata sezóna po príchode z Prahy na pozícií hrajúceho trénera. Ako ty vnímaš svoju úlohu?

V druhej sezóne som nemal žiadneho nehrajúceho kolegu, takpovediac sme to ťahali ja a Jakub Horecký ako hrajúci tréneri. Vtedy som zistil, že to je veľmi náročne a nie úplne vyhovujúce. Určite je treba na lavičke človeka s pohľadom na hru, nehrajúceho, ktorý neustále sleduje hru. Aktívny hráč toto nemôže stíhať. Potom sme to ťahali dve sezóny s Purcom, s ktorým sme mali úplne rovnocenné pozície a snažili sme vždy všetko spolu komunikovať. Mne sa táto spolupráca páčila. Ja veľmi rád vnímam florbal po systémovej a taktickej stránke. Tieto dve veci sa snažím čo najlepšie riešiť a prenášať do nášho tímu. Toto bude moja hlavná úloha. Takisto mám veľmi rád disciplínu na ktorej si veľmi potrpím ako hráč, tréner a líder, čomu všetci spoluhráči dajú určite za pravdu.


Takáto pozícia v kolektíve je určite veľmi náročná. Ako to vnímajú spoluhráči? Aké máš od nich spätné väzby?

Veľakrát sa pýtam na názor najmä starších, skúsenejších hráčov. Tí dokonca chcú odo mňa takýto prístup. Pretože tréning má hneď lepšiu úroveň, ak sa ide podľa nejakých pravidiel a nechodí sa tam ako na voľnočasový krúžok. Ale ako povedal Michael Jordan v jeho biografii: „Leadership has a price“. Takto to vnímam aj ja. Ale takisto ako Jordanovi spoluhráči uznali po čase, že to všetko malo svoj význam, uznajú časom všetci naši spoluhráči, že najmä vďaka tej disciplíne sme sa dostali na takúto úroveň.


Ako vníma novovytvorený realizačný tím sme sa spýtali aj dlhoročnej opory Olivera Kubaského.

„Novému realizačnému tímu plne dôverujem. Sú to chalani, ktorí majú vyše desaťročné florbalové skúsenosti, avšak rovnako dobre sa orientujú v manažérskych, obchodných a medziľudských oblastiach, či už vďaka florbalu alebo profesijným skúsenostiam. Filozofia tímu na nadchádzajúce obdobia predstavená na predsezónnom stretnutí sa mi veľmi páči, už sa teším na novú sezónu.“


Foto: Miroslav Hýlek, IFF

651 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page