top of page
Search
  • Moderátor

Tsunami víťazom EuroFloorballCup 2019!

V hokeji Liga majstrov, vo futbale Európska liga, vo floorballe EuroFloorball Cup. Aj takto sa dá porovnať úroveň súťaže, ktorá sa konala od 9.10. do 13.10.2019 v Malackách. Turnaja sa zúčastnilo 12 družstiev zo 7 krajín - 6 mužských a 6 ženských tímov. V tej mužskej to boli v skupine A - nórsky majster IBK Greaker, slovenský majster AS Trenčín a maďarský vicemajster SZPK Komárom. V skupine B nastúpili nemeckí majstri MFBC Leipzig, maďarský majster Phoenix Fireball a slovenský vicemajster Tsunami Záhorská Bystrica.


Tsunami začalo turnaj proti maďarskému Phoenix Fireball vo štvrtok 10.10. o 19:00 v malackej hale Malina. Začiatok bol priaznivejší pre našich, keď už na začiatku tretej minúty otvoril skóre Kubovič. V polovici prvej tretiny Tsunami viedlo už o 3 góly, keď sieťku za maďarským gólmanom rozvlnili Jakubík a Šmajda. Phoenix mal šancu na skórovanie v 12. minúte, keď po faule nasledovalo trestné strielanie, ale Vilem v bráne istil tri žrde. Maďari sa nakoniec dočkali minútu pred koncom prvej tretiny, keď po komunikačnej chybe využil šancu Daniel Sebrek. Druhá tretina bola na góly chudobnejšia, keď sa len v presilovke presadil po druhýkrát v zápase Kubovič. Tretia tretina bola ako z westernového filmu. Najprv sa presadil Kubovič, ktorý skompletizoval svoj hattrick, následne skóroval Mihaly Champier, ktorý skorigoval stav stretnutia na 5:2. Machovič rozjasal divákov gólom na 6:2 a to bol zrejme impulz pre maďarského majstra, ktorý následne skóroval trikrát v rade a zdramatizoval výsledok na 6:5. 7 sekúnd pred koncom zápas upokojil Marco Machovič, gólom do prázdnej brány a tým stanovil výsledné skóre 7:5 pre Tsunami. Hráčom zápasu sa stal Martin Kubovič, ktorý zahviezdil svojím hattrickom a jednou asistenciou.



Druhý skupinový zápas sa hral v piatok, opäť o 19:00. Tentokrát proti nemeckému majstrovi MFBC Leipzig. V tomto zápase Tsunami potrebovalo vyhrať, ak chceli postúpiť do semifinále z prvej priečky. Zápas sa ale pre chalanov nezačal vôbec priaznivo, keď už v 5. minúte prehrávali o dva góly. Pred koncom prvej tretiny korigoval výsledok Kubovič po prihrávke od Šmajdu. Druhá tretina už bola o čosi vyrovnanejšia a chalani sa čím ďalej dostávali viac do zakončenia. V čase 29:44 bolo nariadené trestné strielanie po faule Jakubíka a Ville Pousi po druhýkrát v zápase skóroval. Netrvalo ani minútu a Peter Dobrovodský zariadil aby nemecký majster neodskočil o dva góly. To bolo v druhej tretine všetko. Tretie dejstvo bolo v znamení šancí na jednej, či druhej strane. Výborný Vilem držal svoje mužstvo stále na dosah len jedného gólu. Vyrovnávajúci gól visel na vlásku a každá akcia smrdela gólom pre Tsunami. V čase 55:08 po prihrávke od Valachoviča skóroval Kubovič a zápas mal remízový stav 3:3. Chalani vedeli, že musia skórovať ešte minimálne raz aby sa dostali pred nemecké MFBC. Netrvalo to dlho a v čase 56:36 dorážal Kubovičovú strelu do odkrytej brány Dobrovodský - 4:3. Posledné 3 minúty sa chalani dostali pod obrovský tlak, ale ten napokon ustáli a odnášali si z turnaja ďalšie víťazstvo a hlavne 1.miesto v skupine. Hráčom zápasu sa stal brankár Martin Vilem, ktorý dokázal pokryť 16 striel súpera.


V semifinále nás čakala repríza finálovej série extraligy - AS Trenčín. Chalani im mali čo odplácať, takže boli poriadne namotivovaní. Zápas sa nezačal, ale vôbec dobre. V 5. minúte putoval na trestnú lavicu Lucien Haraslín za podrazenie a AS Trenčín dokázal túto výhodu využiť. Po strele Dávideka išli do vedenia. V prvej tretine sa viac toho neudialo a tak sa išlo do kabín za stavu 0:1 pre AS Trenčín. Druhá tretina bola z pohľadu Tsunami úplne odlišná. Chalani boli v súbojoch skôr, vychádzali im kombinácie a aj v obrane to šlapalo. V 33 minúte sa odtrhol Leonard Haraslín, ktorý bežal na trenčianskeho brankára Kafku sám a dokázal ho prekonať. O menej ako dve minúty poslal Tsunami do vedenia Dobrovodský, ktorému nabíjal na strelu Machovič. Ku koncu tretiny bolo nariadené trestné strielanie pre AS, ale Vilem dokázal Dávideka vychytať. Stav po druhej tretine bol tým pádom 2:1 pre Tsunami. Posledné dejstvo sa podobalo tomu druhému. Tsunami poctivo bránilo a v útoku bolo čím ďalej nebezpečnejšie. Pribrzdilo ich trochu vylúčenie Šmajdu, ktorý išiel na trestnú lavicu za podrazenie. Opak bol ale pravdou, ku koncu trestu utiekol obrane opäť Leonard Haraslín, ktorý vsietil svoj druhý gól v zápase a poslal Tsunami do vedenia o dva góly. Skvelú otočku zápasu dokonal Marco Machovič, keď dokázal lišiacky prekonať Kafku v presilovke. Tsunami Záhorská Bystrica - AS Trenčín 4:1. Hráč zápasu sa stal Leonard Haraslín, ktorý v zápase dvakrát skóroval.

Tsunami postúpilo do finále EuroFloorball Cup-u s súper bol neporazený majster nórska IBK Greaker. Už pred zápasom bolo cítiť únavu v nohách. Tri náročné zápasy dali chalanom poriadne zabrať. No veriť neprestával nikto, táto spanilá jazda musí pokračovať. Motivácia bola obrovská. Zápas bol na programe v nedeľu 13.10. o 14:00. Začalo sa opatrne. Ani jeden z tímov nechcelo spraviť chybu. Viac z hry mali určite Nóri, ale Vilem spoločne s celou obranou bezpečne kryli každú strelu putujúcu na ich svätyňu. Prvá tretina tak skončila nerozhodne 0:0. Nerozhodný stav netrval v druhej tretine dlho. V piatej minúte Mikael Helgesen prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste a Greaker išiel ako prvý do vedenia. Tsunami sa ale nepoložilo, nemyslelo len na obranu, ale snažilo sa aj ohrozovať súperovú bránu. Odmena prišla v čase 35:44, keď Horecký využil chybu súpera a vyrovnával strelou z predbrány na 1:1. V tretej tretine sme už cítili, že aj súper je čím ďalej nervóznejší a nečakali toľko vzdoru od nás. Chalani poctivou obranou a čistými zákrokmi nepúštali Greaker do veľkých šancí. Dokonca po dlhom pase Jakubíka na Leskovského sa po jeho otočke dostalo Tsunami do vedenia 2:1. Tento stav však netrval dlho. Po 25 sekundách sa Martin Isnes Kvisvik dostal k odrazenej lopte a zasúval do nekrytej brány Vilema. Nerozhodný stav 2:2 trval až do konca riadneho hracieho času. Nasledovalo predĺženie, kde boli šance na jednej, či druhej strane, ale obaja brankári nedovolili aby loptička prepadla za ich chrbáty. Tým pádom boli na rade samostatné nájazdy. Lotéria.

Kenneth Skistad - Martin Kubovič - 1:1

William Larsson - Dávid Leskovský - 1:1

Arvid Wibring Lindqvist - Leonard Haraslín - 2:1

Sander Fauskander - Peter Dobrovodský - 2:2

Kristoffer Bakke - Marco Machovič - 2:3

Tsunami tak senzačne zdolalo aj nórskeho majstra IBK Greaker a vyhralo tak turnaj EuroFloorball Cup 2019! Hráčom finálového zápasu bol brankár Martin Vilem. Do ALL-STARS team boli vyhlásení dvaja hráči Tsunami - center Martin Kubovič a obranca Šimon Šmajda.


Ďakujeme všetkým, ktorí nás podporovali, či už v hľadisku, alebo len na nás mysleli - ĎAKUJEME!

photos by IFF

291 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page